第2話 Ignorantit ääliöt

Jyväskylässä 21. heinäkuuta 2021

Seuraavana päivänä tapoimme satamassa aikaa oluen ja jäätelön äärellä. Olin (sisäisesti) innoissani eilisestä päätöksestämme. Ja minä kun jotain päätän, niin sitten alkaa muuten tapahtua! Tiesin, että aivan ensimmäinen asia tehtävälistalla oli saada diabeteksen hoitotasapaino priima kuntoon. Minun oli PAKKO laittaa diabetestiimilleni heti viestiä, jotta saisin lähetteen sokerihemoglobiinikokeeseen (HbA1c). Mörkö viimeisteli sulavan Art Gelatoni.

Diabeetikon tulee pyrkiä hyvään sokeritasapainoon jo hyvissä ajoin ennen raskautta erityisesti sikiön epämuodostumariskin vuoksi. Alkuraskauden ja etenkin viikkojen 5–7 liian korkea verensokeri lisää portaattomasti sikiön epämuodostumien vaaraa – suurin riski on ykköstyypeillä.

Raskautta edeltävästä HbA1c-tavoitetasosta ei ole lääketieteellisessä kirjallisuudessa yksimielistä suositusta, mutta sokeritasapainoa voidaan pitää riittävän hyvänä, kun HbA1c on alle 53 mmol/mol (7,0 %). Mikäli HbA1con yli 86 mmol/mol (10,0 %), raskauden ehkäisyä tulee jatkaa. (Oma lisäys: …tai alkanut raskaus keskeyttää.)

Edelleen vain noin 1/3 diabeetikkojen raskauksista on suunniteltuja.

Tämä (kuiva) tietoisku tähän ehkä nyt vain siksi, että kun olen läheisilleni raskausaikomuksistani varovaisesti puhunut, diabetekseni roolia raskaudessa vähätellään tai siitä ei olla tietoisia. Siinähän ei ole niin yhtikäs mitään pahaa, jos ei tiedä. Minäkin tiedän hyvin vähän mistään. Mutta sitten on myös niitä, jotka luulevat tietävänsä. Ja sitten tätä luuloon perustuvaa tietoa tarjotaan faktoina muille: ”Ei siinä (T1-raskaudessa) kuule ole mittään ihmeellistä, ihan turhaan Tytti tuollasia mietit.”

…Yksi ärsyttävin ihmisryhmä omasta nöyrästä mielestäni?

Ihmiset, jotka ei tiedä, mitä ne ei tiedä – ja suu käy silti.

jyväskyläläistä seinätaidetta

Kommentit ja kysymykset rohkeasti alle ♡

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: