第4話 Itsesääli-itkut

⚠ VAROITUS: sisältää huonoa kielenkäyttöä

Helsingissä 3.8.2021

57 mmol/mol (7,4 %). SIIS IHAN VITUN HUONO. Mä olen aina ollut alle 7. Joo, kesälomalla otin rennommin, mut silti. 7,4 %? Voi vitun vitun vittu. Se on just näin, että heti kun löysää otetta, ni tässä tulos. Tästä paskasta ei saa ikinä taukoa.

Ja minä olisin tarvinnut tauon.

Minulla oli katsos kova kiristely päällä ja tämän projektin seurauksena suhteeni ruokaan oli ottanut takapakkia. (Miksi syömishäiriötaustainen edes ryhtyy moiseen? Don’t ask.) Alla projektini ennen ja jälkeen -kuvat. Älä anna hymyn hämätä: kahdeksan kuukauden jälkeen kroppa kyllä näytti hyvältä, mutta siihen ne positiiviset muutokset sitten jäivätkin.

Koin kuitenkin, että kesän aikana olin tehnyt askelia parempaan suuntaan: pakkomielteinen suhtautumiseni kaloreihin ja makroihin oli helpottanut. Great. Edessäni olevat HbA1c-tulokset vain vihjailivat, että tekemäni askeleet saattoivatkin olla liikkeitä väärään suuntaan – kesärentoiluni lopputuloksena hoitotasapaino oli selvästi huonontunut.

Heikkoina hetkinä uskonkin, että diabeteksen takia en saa koskaan syömishäiriötä täysin pois elämästäni. Kiristelydieetillä tai ei, T1-diabeetikolle ruoka on aina hiilihydraattigrammoja. Ruoka on aina numeroita ja guesstimointia; sopiva määrä insuliinia ei riipu ainoastaan aterian hiilareista, vaan myös verensokerista ennen ruokailua, aktiivisuudesta aterian ympärillä, ruokailun ajankohdasta jne. Ruoalla on aina myös kolme vaihtoehtoista seurausta, joista kaksi on huonoa: matala verensokeri ja korkea verensokeri. Toki joskus se verensokeri on hyvä – joskus saisi vain olla useammin.

T1-diabeetikolle ruoka ei ikinä ole vain ruokaa, eikä terveydestään huolehtiva ykköstyyppi voi suhtautua ruokaan neutraalisti. T1 ei kuitenkaan ole syy syömishäiriölleni, sen löysin vuosia aiemmin ihan itse. Joskus sitä vain toivoo, että diabeteksesta pääsisi eroon ihan pelkästään siksi, että oma suhde ruokaan saisi enemmän happea parantua.

Itsesääli-itkujen jälkeen aloin laatia toimintasuunnitelmaa HbA1c-arvoni laskemiseksi. FUCK YOU DEBBIE!!!

Kommentit ja kysymykset rohkeasti alle ♡

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: