第5話 Hyvän HbA1c:n 6 käskyä

Helsingissä syksyllä 2021

Lähdin korjaamaan verensokereitani seuraavilla.

① Hyvät hiilarit ovat Herra, sinun Jumalasi.

Huomion kiinnittäminen hiilareiden laatuun on tärkeää ihan kaikille, mutta erityisesti T1-diabeetikoille. Tässä minulla oli hyvin vähän tilaa tehdä korjausliikkeitä, sillä söin alun alkaenkin kovin terveellisesti. Aina voi kuitenkin yrittää vielä vähän enemmän. Ideana oli pidättäytyä ”hyvissä” (hitaissa ja kuiturikkaissa) hiilareissa, jotta pahimmat aterianjälkeiset sokerihuiput ja -romahdukset karsiutuisivat.

Hitaat ja kuiturikkaat hiilarit? Esimerkiksi ruisleipä (vs. Pikku Hönö), kaurapuuro (vs. Kellogg’s Frosties) ja etelän hetelmät (vs. irtokarkkipussi).

② Älä eyeballaa.

Tein itselleni ateriasuunnitelman, jossa pysyin arkipäivisin. Joka päivä sama aamupala, sama lounas jne. Kun ateriat eivät muutu, hiilareita ei tarvitse laskea jatkuvasti uudelleen (kukaan sellaista jaksa). En nyt tarkoita, etteikö aterioissani pientä vaihtelua olisi ollut: Päivällisellä vaihtelin hiilareiden ja proteiinin lähdettä, leivän päälle löytyy vaikka mitä leikkelettä ja kasvisten kanssa voi leikkiä mielin määrin.

Ideana tässä hiilihydraattien pakkomielteisessä kyttäämisessä on se, että kun tietää grammalleen aterian hiilarit, merkittävin muuttuja insuliiniannoksen guesstimoinnissa jää pois. Alla esimerkki normipäiväni aterioista ↓

③ Älä toista samoja virheitä.

Paljonko verensokeri oli ennen ateriaa? Paljonko hiilareita ateriassa oli? Paljonko pistin? Mitä verensokerimittari näytti aterian jälkeen? Jos pistin väärin, kirjoitin itselleni ylös ehdotuksen paremmasta insuliiniannoksesta seuraavalle päivälle. Yritin myös spekudoida, mistä virhe voisi johtua. Pistinkö yksinkertaisesti liikaa / liian vähän suhteessa syömiini hiilareihin? Vai voisiko ohilyönti johtua kellonajasta tai esimerkiksi liikunnasta aterian ympärillä? Muistiinpanojeni avulla tajusin muun muassa, että insuliinintarpeeni on kaksinkertainen aamupalalla! MUTTA jos lähden heti aamupalan jälkeen kevyelle lenkille, tämä tuplatarve katoaa 🤯

Työtähän tällainen muistiinpanoilu jokaisella aterialla teettää, mutta tässä ollaan raskautta ja uutta elämää suunnittelemassa!!

Jotta tulisi tehtyä, pidin muistiinpanot käden ulottuvilla.
④ Muista pyhittää yösokerit.

Kahdeksan tuntia on pitkä aika korkeilla sokereilla. Aloinkin tekemään niin, että jos mittari hälytti yöllä korkeita, korjasin sokereita insuliinilla (dah) ja asetin korkeamman hälytysrajan. Jos verensokeri jatkaisi itsepäisesti nousuaan, mittari herättäisi minut uudestaan (verensokerin ylittäessä uuden hälytysrajan). Hyvästi korkeille yösokereille.

⑤ Kunnioita verensokerimittariasi.

Asetin päiväsajan hälytysrajaksi 3,6–9,5 mmol/L. Koitin hetken mennä vieläkin tiukemmalla korkean verensokerin hälytysrajalla, mutta se johti lähes poikkeuksetta liian hätäiseen sokerien korjaamiseen ja sitä kautta hypoon. Öisin hieman hölläsin rajojen kanssa, jottei uni keskeytyisi jatkuvasti.

Varjopuoli: hälytysrajojen tiukentaminen sai minut hermoraunion partaalle ja lähes päivittäin teki mieli heittää uliseva mittari lähimpään jorpakkoon saatana.

⑥ Älä oleta.

Välillä syyllistyn ajattelemaan, ettei minun tarvitse katsoa sokereita, koska ne ei minkään järjen mukaan ole voineet nousta (+ verensokerin tarkistaminen eli mittarin vieminen käsivarressa olevan sensorin luo on joskus kamalan vaivalloista). Jonkun järjen mukaan se pirulainen silti välillä nousee. Niinpä vähemmän luottamusta verensokerien logiikkaan ja enemmän tiheää tarkistelua.

Näillä sain sokerini nopeasti super tasaisiksi. Vajaan kolmen kuukauden päästä HbA1c oli jo 50 mmol/mol (6,7 %). Ei vielä täydellinen, mutta alle 53 mmol/mol (7,0 %) ja siten Diabetesliiton lääkärineuvoston* mukaan riittävän hyvä raskautta ajatellen.

*Diabeetikon hoito raskauden aikana – Diabetesliiton lääkärineuvoston suositus. (2012). Suomen Diabetesliitto ry:n julkaisu. ISBN 978-952-486-149-6

Joka päivä en tietenkään tällaiseen yltänyt.

Raskautta lähtisimme yrittämään kuitenkin vasta ensi vuoden puolella – ja siihen mennessä hoitotasapainoni tulisi olemaan・.*☆10/10☆*.゜

Kommentit ja kysymykset rohkeasti alle ♡

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: