第6話 Raskautta suunnittelevan checklist
Kun itse aloin viime vuonna tosissani suunnitella raskautta, kaipasin tällaista listaa. Missään tapauksessa en halunnut tilannetta, jossa olen raskaana ja sitten vasta huomaan, että jotain oleellista on jäänyt tekemättä. Joo, olen perfektionisti, mutta isompana syynä oli halu toimia vastuullisesti. Tiesin kyllä, että diabetestiimini sivistäisi minua tärkeimmistä asioista projektin edetessä, mutta jonkinlainen etukäteen laadittu toimintasuunnitelma olisi antanut mielenrauhaa kaltaiselleni.
Listan asiat on esitelty kronologisessa järjestyksessä: mitä tein ensin, mitä seuraavaksi jne. Tietyssä määrin lista ei paljoa muuttuisi, vaikka asiat olisi lueteltu tärkeysjärjestyksessä. Tässä tulee kuitenkin ottaa huomioon naisen lähtötilanne – jos olisin alkkis, alkoholiasia olisi luultavasti ylempänä listalla.
⚠ Terveys kuntoon
En yritä lähteä avaamaan naisen terveyden ja onnistuneen raskauden välistä yhteyttä, tästä postauksesta tulisi pitkä. Mutta me kaikki varmasti tiedämme, että esimerkiksi ylipaino voi haitata raskauden alkamista ja se lisää raskauteen liittyviä riskejä.
T1-diabeetikkona tein korjausliikkeen omahoitooni 10 kk ennen ensimmäistä raskausyritystä. Jo kolmessa kuukaudessa sain sokerit hyvälle mallille: 57 mmol/mol (7,4 %) > 50 mmol/mol (6,7 %). Diabetesliiton lääkärineuvoston (2012) mukaan alle 53 mmol/mol (7,0 %) on jo riittävän hyvä raskautta ajatellen. Minulle riittävän hyvä ei ole riittävän hyvä: kun lähdimme lopulta yrittämään raskautta, minä olin 38 mmol/mol (5,6 %) eli viitearvojen sisällä (= terveen tasolla). Ja viitearvojen sisällä oltiin muuten ensimmäistä kertaa sitten T1-diagnoosini vuonna 2007! On se hurjaa mihin ihminen yltää, kun motivaatio on kohdallaan.

Multivita – Raskaus ja imetys
Aloin syödä tätä ”raskautta suunnitteleville, raskaana oleville ja imettäville tarkoitettua” monivitamiini- ja hivenainevalmistetta 4 kk ennen hommiin ryhtymistä. Raskaus tuntui valtavan kaukaiselta ajatukselta, ja tunsin itseni höpsöksi: mitä minä nyt tämmöisiä jo tässä vaiheessa popsimaan. Popsin kuitenkin. Ei siitä haittaakaan ole, ajattelin.
⚠ Foolihappo 5 mg
Seuraavassa kuussa, 3 kk ennen ensimmäistä raskausyritystä, diabeteslääkärini määräsi minulle reseptillä saatavan foolihappolisän. Foolihapon suhteen Multivitani ei kuulemma riitä alkuunkaan (lääkärin 5 mg eli 5000 µg vs reseptivapaan Multivitan 500 µg).
B-ryhmän vitamiineihin kuuluvan foolihapon (ravinnossa folaatin) riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Useissa väestöpohjaisissa tutkimuksissa sen on todettu vähentävän vaikeiden synnynnäisten epämuodostumien vaaraa, erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriöitä, jopa 70 prosenttia. (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri 2022)

Hormonaalisen ehkäisyn lopetus
Hormonaalisen ehkäisyn lopetin 3 kk ennen ensimmäistä raskausyritystä. Kokemuksesta tiesin, että luonnollinen kuukautiskiertoni alkaisi rullata säännöllisenä hyvin pian pillerien lopettamisen jälkeen – tiesin oikein. Tässä varmasti paljon yksilöllisiä eroja.
Yhteys äitiyspoliklinikkaan (ykköstyypit)
2 kk ennen ensimmäistä raskausyritystä minulle oli varattu puhelinvastaanotto HUSin… Naistenklinikan… äitiyspoliklinikan… diabeteskätilön kanssa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kätilö antoi briiffin T1-diabeetikon raskaudesta: mitkä ovat raskausajan omahoidon tavoitteet, miksi hyvä hoitotasapaino on tärkeää, mitä voi odottaa tapahtuvan insuliinintarpeelle raskauden eri kolmanneksilla, millainen raskauden seuranta tulee olemaan jne. Näihin asioihin palaan erillisessä postauksessa.
Tähän asti hoitotasapainoni seuraamisessa on keskitytty lähinnä HbA1c-arvooni. Uutta minulle oli se, että raskausaikana tärkeämpää on tuijottaa arvoa nimeltä keskimääräinen glukoosi (KG). Whaaat? Ihan en näiden kahden eroa ymmärrä (asiasta kysytty Abbottin Freestyle-tuesta), mutta päivän selvää on, että KG on HbA1c:tä armottomampi: siinä missä HbA1c pysyy muuttumattomana vaikka pidempikin ajanjakso menisi huonommilla sokereilla, keskimääräinen glukoosi antaa välitöntä palautetta – yksi päivä korkeampia sokereita tietää heti korkeampaa KG-arvoa. Tylyä ja samalla tosi motivoivaa. Raskaana olevan T1-diabeetikon keskimääräisen glukoosin tavoite on alle 7,5 mmol/L.

Tässä yhteydessä muuten pakko linkata hyvä juttu ”raskausluvasta”.
Puhelun lopuksi kätilö käski ottaa seuraavan kerran yhteyttä sitten, kun olemme raskaana TAI jos raskautta ei kuulu vuoden(!) yrityksen jälkeen. Arvaa kumpaan ryhmään minä uskoin, että me kuuluisimme?

Silmänpohjakuvaus (ykköstyypit)
Samassa kuussa, 2 kk ennen ensimmäistä raskausyritystä, kävin kuvauttamassa silmänpohjani. Tämä siksi, että vasemman silmäni tilanne (hyvin lievä diabeettinen taustaretinopatia) kiinnostaisi äitiyspoliklinikan lääkäriä satavarmasti. Siis diabeettinen mikä?
Diabetekseen liittyy suurentunut riski sairastua diabeettiseen retinopatiaan (= silmän verkkokalvosairaus). Diab. retinopatia voi olla oireeton, heikentää näköä tai aiheuttaa puutoksia näkökenttään. Diabeteksen hyvä hoitotasapaino on avaintekijä taudin hoidossa. Silmänpohjien tilannetta seurataan säännöllisesti silmänpohjakuvausten avulla. (Seppänen 2021)
Sayonara, alkoholi
Äityspoliklinikan puhelinvastaanoton ja silmänpohjakuvauksen lisäksi tässä kuussa (2 kk ennen) minä ja Mörkö pidimme yhteisen tipattoman. Minä jatkoin vähennetyllä linjalla seuraavankin kuun.

⚠ Lääkkeet + raskaus = ok?
Vihoviimeinen asia listallani oli varmistaa, että allergialääkkeeni ei olisi ongelma mahdolliselle raskaudelle. Olin kyllä varmistanut asian jo aikaa sitten apteekkarilta, mutta ovulaatiopäivän lähentyessä tulin vainoharhaiseksi ja otin yhteyttä vielä Äidin lääkeneuvontaan. Ja sitten vielä tuplavarmistin asian terveyskeskuslääkäriltä. Cetirizin-ratiopharm 10 mg + raskaus = no problem!

Ja nyt kääntyi lehti, elämässäni oli alkamassa uusi luku.
Maata näkyvissä, suuri yksinäisen saari keskellä merta!
Lähteet
(1) Diabeetikon hoito raskauden aikana – Diabetesliiton lääkärineuvoston suositus. (2012). Suomen Diabetesliitto ry:n julkaisu. ISBN 978-952-486-149-6.
(2) Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. (2022). Raskaus ja foolihappo. Verkkosivu. Viitattu 26.8.2022. https://www.hus.fi/potilaalle/nain-saat-apua/aidin-laakeneuvonta-teratologinen-tietopalvelu/raskaus-ja-foolihappo.
(3) Seppänen, M. (2021). Diabeteksen silmäsairaus (diabeettinen retinopatia). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00826.
Vastaa