第7話 Raskauden ajoittaminen
⚠ Perimmäisin toive? Että syntyisi terveenä.
Samalla kuitenkin uskon, että raskauden ajoituksen kanssa kikkailu on yleisempää kuin mitä siitä puhutaan.
Minulla oli kaksi toivetta.
① Kunhan ei synny joulukuussa 🎁 Kaksi isoa lahjatapahtumaa liian lähellä toisiaan. Minä haluan, että jännitys jakaantuu vuodelle tasaisemmin!
Suhteellinen nuori ikä voi myös tuoda omat haasteensa. ”Suhteellinen ikä” tarkoittaa siis lapsen ikää suhteessa tämän luokkatovereihin. Suomessa koulu aloitetaan sen vuoden elokuussa, jona lapsi täyttää seitsemän. Tämän vuoksi tammikuussa syntyneet ovat suhteessa vanhimpia ja joulukuussa syntyneet suhteessa nuorimpia. Tutkimustuloksia aiheeseen liittyen:
Suomessa suhteellisesti nuorimmilla lapsilla on suurempi riski tulla kiusatuiksi kuin alkuvuodesta syntyneillä.
Tiiri, E., Lempinen, L., Chudal, R. Vuori, M. & Sourander, A. (2020). Relative age is associated with bullying victimisation and perpetration among children aged eight to nine. Acta Paediatrica 109 (12), 2656–2663. DOI: 10.1111/apa.15392.
Suhteellisesti nuorilla lapsilla on suurempi riski saada masennusdiagnoosi. Myös ADHD ja oppimisvaikeudet (lähdetekstissä intellectual disability) ovat todennäköisempiä suhteellisesti nuorilla.
Root, A., Brown, J., Forber, H., Bhaskaran, K., Hayes, J., Smeeth, L. & Douglas, I. (2019). Association of Relative Age in the School Year With Diagnosis of Intellectual Disability, Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, and Depression. JAMA Pediatrics 173 (11), 1068–1075. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2019.3194.
Suomalaislasten ja -nuorten keskuudesta löytyy yhteys suhteellisen nuoren iän ja ADHD-diagnoosin välillä.
Vuori, M., Koski-Pirilä, A., Martikainen, J. & Saastamoinen, L. (2020). Gender- and age-stratified analyses of ADHD medication use in children and adolescents in Finland using population-based longitudinal data, 2008–2018. Scandinavian Journal of Public Health 48 (3), 303–307. DOI: 10.1177/1403494820901426.
Tietenkään nämä tutkimukset eivät väitä, että loppuvuodesta syntyneet olisivat automaattisesti kiusattuja tai kokisivat esimerkiksi oppimisvaikeuksia. Epäedullinen asema ainoastaan altistaa suhteessa nuoremmat tämänkaltaisille ongelmille. Mörkökin on loppuvuodesta syntynyt. Ei se ihan normaali ole, mutta normaalin rajoissa kuitenkin i’d say. Ja omien puheittensa mukaan lapsena ei koskaan kärsinyt koulukiusaamisesta, ei masennuksesta eikä saanut ADHD-diagnoosiakaan. Ei ole koskaan kuulemma ajatellutkaan asiaa!
Toinen toive: ② kunhan ei synny kesken lukukauden 🏫 Kurssien keskeyttäminen olisi niin tympeää sekä opiskelijoille että työnantajilleni. Jos laskettu aika olisi lukukausien välissä, voisin vetää kurssit kunnialla loppuun ja jäädä sitten hyvillä mielin äitiyslomalle.
Tällaisia juttuja laskelmoin, kun mietimme sopivaa aikaa babymakingille. Samalla olin henkisesti valmistautunut siihen, että raskautumisessa voisi mennä aikaa: Suvussani on lapsettomuuden kanssa kamppailleita. Ehkä myös pitkä aikakauteni alipainoisena ja sen myötä vuosia kestänyt kuukautisten puuttuminen (amenorrea) saattaisi vaikuttaa raskautumiseeni. 35-vuoden ikäkin mietitytti.
Mutta JOS tulisimme raskaaksi heti kertayrittämällä, miksi en optimoisi ajankohtaa? Kaikki valta, mikä tässä asiassa minulle annetaan, kelpaa.
Niinpä päätimme sijoittaa ensimmäisen raskausyrityksen touko-kesäkuulle. Näin laskettu aika olisi helmikuussa 2023, vuoden ja kevätlukukauden alussa. Joululomilta suoraan äitiyslomalle – täydellistä.
jatkuu alla

Ja eikun alkukesän ovulaatiota odottamaan. Niin paitsi että mitä jos se syntyy kaksi kuukautta etuajassa? Niinpä.
Vastaa