第14話 COVID-19, T1-diabetes ja raskaus

Örebrossa 15. heinäkuuta 2022
🤰 Raskausviikko 8 = rv8 (alkion koko: 1,6 cm)

Möröllä on paljon sukua Ruotsissa ja olen kuullut hänen perheeltään tarinoita sellaisista paikoista kuin Köping ja Örebro. Keväällä aloimme oikeasti harkita, josko tänä kesänä lähtisimme naapuriin sukuloimaan.

Reissumme ajoitus toki mietitytti. Olemme välttyneet covidilta näin pitkään, mitä jos sairastuisimme matkalla? Tutkimusten mukaan kolme rokoteannosta antaa kuitenkin ”pitkäksi aikaa erinomaisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan” (THL 23.9.2022). Mitä sitten ”pitkäksi aikaa” ikinä tarkoittaakaan; kolmannen rokoteannokseni olin saanut tammikuun puolivälissä eli seitsemän kuukautta sitten*. Itse covidia en varsinaisesti pelännyt, vaan pikemminkin sen vaikutusta raskauteen. Raskausviikkojen 1–8 aikana alkiolle näet kehittyy kaikki tärkeät elimet ja rakenteet ja se on tällöin herkimmillään ulkoisille tekijöille kuten äidin sairauksille (Duodecim 22.10.2020). Otammeko nyt turhan riskin? Äh, ei meillä voi olla niin huono tuuri.

*Helsingin kaupunki ilmoitti aloittavansa neljänsien koronarokotusten antamisen 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille kaksi viikkoa matkamme jälkeen.
t. Tytti tulevaisuudesta

Ruotsin maalla!

Ensimmäisenä pysäkkinämme oli Köping, suloinen pikkukylä Keski-Ruotsissa. Kuvittele Äänekoskea ja lisää siihen satakertaisesti idyllisyyttä.

Köping-visiittimme kolmantena päivänä Mörkö sanoi, että hänellä on jotenkin outo olo – ihan kuin olisi tulossa kipeäksi. Ei se ainakaan covid ole, ei varmasti ole, ajattelin. Aamulla piipahdin keskenäni Hemköpissä. Miten jännää olikaan käydä pitkästä aikaa ulkomaalaisessa ruokakaupassa! Aioin urheasti suoriutua kassatapahtumasta ruotsiksi, mutta tosipaikan tullessa jänistin. Majapaikkaamme palasin apteekin kautta, koronatesti Mörölle – ihan vain varun vuoksi.

Covidhan sillä. Voi vi**ujen vi**u. Mitäs nyt? Suomeen palaaminen vaatisi 1,5 tunnin junamatkan Tukholmaan, siirtymisen lentokentälle matkalaukkujen kanssa ja satojen eurojen lentomatkan – sairaana. Nykyiseen majapaikkaamme emme halunneet jäädä, kohta olisi isäntäväkikin kipeänä. Eikun maskit päähän, lyhyt junamatka (lupaavasti alkaneen) reissumme seuraavaan kohteeseen, Örebrohon, ja hotellihuoneeseen sairastamaan.

Örebro on väkiluvultaan Kuopion kokoinen kaupunki Keski-Ruotsissa. Juuri niin viehättävä paikka kuin olin kuullutkin: eläväinen keskusta oli arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen ja kaiken keskellä nökötti Örebron komea linna vallihautoineen. Alkuperäinen suunnitelmamme oli viettää täällä vain kaksi yötä, minkä jälkeen siirtyisimme isoon kylään. Seikkailu Tukholmassa saisi kuitenkin nyt jäädä toiseen kertaan, kipeänä oli kaikin puolin fiksuinta pysytellä paikallaan.

Omalta osaltanikin kaikista vastuullisinta olisi ollut pysytellä koko viisipäiväisen Örebro-visiitin ajan hotellihuoneessa, mutta koska olin itse täysin oireeton, ei vaan pystynyt. Keli oli myötäänsä pilvinen ja semikolea, mutta onnekseni kaupunki oli ulkoilmataiteella kyllästetty kiitos OpenArt-eventin.

Ensimmäinen hotelli oli kauhea: Vanha ja nuhjuinen. Verhot oli pakko pitää kiinni 24/7, koska olimme katutason kerroksessa ja huoneen ikkuna osoitti suoraan asiakasterassille. Pahinta? Yli 10 vuotta vanhassa telkkarissa ei ollut chromecastia. Vaihtoon. Mörön olo oli kahdessa päivässä kohonnut huomattavasti ja hän jaksoi ongelmitta siirtyä juuri valmistuneeseen Scandic Örebro Centraliin lähellä keskusasemaa. Oli ihanaa päästä nauttimaan upouudesta hotellihuoneesta HBO:n draamakomediaa The White Lotusta katsoen. Nukkumaan mennessä kurkkuni tuntui vähän vängältä – varmasti vain kuvittelin. Paitsi että ei. Seuraavana aamuna tein positiivisen koronatestin.

Covidin saaneilla raskaana olevilla on suurentunut riski seuraaviin:

1. Koronavirusinfektion vaikea tautimuoto. Riski kasvaa, jos odottavalla äidillä on muitakin vaikealle koronavirusinfektiolle altistavia tekijöitä, kuten korkea ikä, ylipaino, diabetes tai verenpainetauti. Deltamuunnoksen aiheuttama tauti voi aiheuttaa raskaana oleville aiempia virusmuunnoksia vaikeampia oireita. Taudinkuva on vakavampi erityisesti loppuraskauden aikana. (Duodecim 10.8.2020, THL 20.1.2022)

2. Laskimotukos (Duodecim 10.8.2020).

3. Pre-eklampsia. Pre-eklampsia viittaa siis tilaan, jossa raskauden puolivälin ylittäneellä verenpaineet kohoaa (yli 140/90 mmHg) ja virtsaan erittyy valkuaista. Pre-eklampsia johtaa istukan verenkierron vähentymiseen ja sitä kautta hidastaa sikiön kasvua. Myös istukan irtoamisen riski kohoaa. (Duodecim 10.8.2020, Duodecim 28.4.2022)

4. Kohtukuolema. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan mitään näyttöä siitä, että covid lisäisi keskenmenon riskiä. Wait, what? Keskenmenolla viitataan raskauden keskeytymiseen ennen 22. raskausviikkoa. Kohtukuolema taas tarkoittaa sikiön menehtymistä kohtuun 22. raskausviikon jälkeen. (Duodecim 10.8.2020, Duodecim 9.5.2022, Duodecim 7.9.2022)

5. Ennenaikainen synnytys (Duodecim 10.8.2020).

Laajoja tutkimuksia synnyttäjien koronavirustartunnoista ei vielä ole, joten myöskään tarkkaa tietoa taudin myöhemmistä vaikutuksista sikiön kasvuun ja kehitykseen ei ole. Kuitenkin tähänastisen tiedon valossa koronavirusinfektion aiheuttamista sikiöhaitoista tai epämuodostumista ei ole viitteitä. (Duodecim 10.8.2020)

Itselläni covid-oireet jäivät onneksi maltillisiksi. Mikä teki viruksen ensivierailusta hermojaraastavan, oli sen vaikutus verensokereihini. Normaalisti en parin päivän korkeista olisi moksiskaan. Nyt olin kuitenkin raskaana ja tiesin, että liian korkeat sokerit alkuraskaudessa lisäisivät portaattomasti sikiön epämuodostumien vaaraa. Covid-oireiden ollessa pahimmillaan menetin lähes täysin verensokerieni herruuden. Vaikka kuinka pistin, sokerit eivät halunneet tulla alas. Normaalipäivänä minulla menee nopeavaikutteista insuliinia n. 25 yksikköä päivässä, nyt sama meni aamupalan jälkeisten sokerien epätoivoiseen hallintaan. Olin valtavan turhautunut pää täynnä kauhukuvia: tuntui, että jokainen minuutti, jonka sokerit olivat yli 10 mmol/L, teki peruuttamatonta vahinkoa alkiolle. Ja samalla kun korkeat ahdistivat, valtavat insuliiniannokset hirvittivät – terveenä olisin näillä määrillä jo vainaa. Alla toisen kuumepäivän sokerit ja pistoskerrat ↓

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Eikö? Kuumeilua ja korkeita sokereita ei onneksi kestänyt kuin kaksi päivää ja laskimotukokseltakin säästyin. Puhtaasta mielenkiinnosta tarkastelin jälkikäteen verensokerimittarini tietoja: sairaspäiväni insuliiniannokset olivat toden tosiaan hurjat, +140 %! Raskaana olevan T1-diabeetikon keskimääräisen glukoosin tavoite on alle 7,5 mmol/L. Sairaspäivien korkeista huolimatta omani ei onneksi lopulta noussut 7,0 mmol/L korkeammaksi. Mikä jää nähtäväksi, on itse covidin mahdolliset vaikutukset alkion kehitykseen. Lähes kohtalon ivaa, että 8. raskausviikon jälkeen alkion herkkyys ulkoisille tekijöille, kuten sairauksille, vähenee eikä merkittäviä epämuodostumia enää synny (Duodecim 22.10.2020). Milloin minä saan covidin? Kahdeksannella saat*nan raskausviikolla.

Elävien kirjoissa koto-Suomea kohti

Olisinko lähtenyt Ruotsiin, jos olisin tiennyt, millainen reissu meitä odottaa? En tietenkään (wouldn’t be THAT stupid). Päättäessämme lähteä otimme tietoisen riskin ja nyt ei auta kuin toivoa, että emme joudu painavammassa skaalassa tätä matkaa katumaan. Ensimmäiseen ultraan on vielä neljä pitkää viikkoa.

Lähteet

Kommentit ja kysymykset rohkeasti alle ♡

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: